Barion Pixel
By using our website, you approve the use of cookies in accordance with the Cookies Policy.

Bóna István: A hunok és nagykirályaik

55€
Qty:x piece

Illusztrátorok: Balatoni János
Borító tervezők: Kozma Miklós
Kiadó: Corvina
Kiadás éve: 1993
Kiadás helye: Budapest
Nyomda: Kossuth Nyomda
ISBN: 9631333825
Kötés típusa: egészvászon, kiadói borítóban
Terjedelem: 274 oldal
Nyelv: magyar
Méret: Szélesség: 19.50cm, Magasság: 25.00cm

Stock: Last 1 x piece in stock
Not Rated
55€
Qty:x piece

Description

A könyv szerzője az ős- és koratörténet professzora a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemen. Neve szakkörökben bronzkori és népvándorlás kori régészeti kutatásaiból, e két korszak településein, temetőiben végzett több évtizedes ásatásaiból ismert. Az egyetemen 1954 óta tart előadásokat mindkét korszak régészetéről, történetéről.

Hunokról írott könyvének célkitűzése az írott és a régészeti források összekapcsolása, egybefűzése volt, amennyire ez csak lehetséges. A könyvben nincs szó olyan eseményről, amely ellentétben lenne a régészet tanúbizonyságával, s megfordítva: nem tárgyal olyan régészeti leletet sem, amely ne volna beilleszthető a hunokról és korszakukról egyre valósabb történeti képbe. A könyv ezért nem új hipotézis a hunokról, hanem máig terjedő ismereteink összefoglalása. Erőssége a Szerzőnek, hogy a késő antik-korai középkor történelmi tudományában is otthonos. A régészet eredményeit - kivált elméleteit - nem kellett ellenőrzés nélkül átvennie, mivel gyakorló régészként a leleteket és a hozzájuk kapcsolódó szakirodalmat jól ismeri. Ugyanakkor otthonosan mozog az írott forrásokra támaszkodó történettudományban is, lévén maga is történeti munkák szerzője és szerkesztője.

Bóna professzor az európai népvándorláskor történeti és régészeti művelésében eddig a langobárdok pannoniai korszakáról írott műveivel, valamint az avarokkal kapcsolatos munkásságával volt jelen. Mint könyve előszavában elárulja, mindezek közben három évtizeden át a hunokról szóló nagy munkáján dolgozott - az eredmény a könyv, melyet az Olvasó most a kezében tart.

Bóna István több nemzetközi régészeti szervezet állandó bizottságának tagja, s egy évtizede a Magyar Tudományos Akadémia Régészeti Bizottságának elnöke.

Reviews

There are no reviews for this product.
Write a review!